• Rakentaminen
  • Puuvenemallit

Puuvene neljässä kuukaudessa

Milla Jokisaari

14.1.2024

Kauniin perämoottoriveneen pystyy todistetusti rakentamaan neljässä kuukaudessa.

Loviisassa sijaitsevan Perinnekeskus Kuggomin puuveneveistokoulutus vetää veneen veistosta haaveilevia ympäri maailmaa. Google-haku johdatti tukholmalaisen Urban Schwartzin Loviisan maaseudun idylliseen harjumaisemaan, 101-vuotiaan Perinnekeskus Kuggomin moderniin puuveneveistohalliin.

Kansalaisuuttaan lukuunottamatta Schwartz on melko tyypillinen Kuggommin oppilas: kädentaidoista kiinnostunut aloittelija, jolla syystä tai toisesta on puoli vuotta - vuosi aikaa toteuttaa pitkäaikainen haave rakentaa jotain kouriintuntuvaa itse alusta loppuun.

Schwartzilla oli ollut tuulilasivene 30 vuotta aiemmin, mutta veneily oli jäänyt.  Haave oman veneen rakentamisesta oli uinunut takaraivossa jo vuosikausia, mutta mekaanikon työ ja arki olivat olleet tiellä.

Elämään järjestyttyä puoli vuotta luppoaikaa Schwartz tarttui mahdollisuuden ja internetissä tehdyn taustatyön jälkeen päätyi muuttamaan Loviisaan syyslukukaudeksi 2023. Pääkriteerit valinnalle oli se, että opetusta sai myös ruotsiksi, Kuggomin mallistosta löytyi itseä miellyttävä venemalli ja opetuksen hinta sopi budjettiin. Majoitus järjestyi kätevästi ja kustannustehokkaasti Perinnekeskus Kuggomin asuntolasta, kävelymatkan päässä veneveistohallista.

Kölipuu

Osa Kuggomin oppilaista rakentaa venettään päivätyön, yritystoiminnan tai muun opiskelun ohella joustavasti omien aikataulujen mukaan, jolloin venehallilla käytettävissä olevat tunnit ovat rajattuja. Schwartz tiesi, ettei oma aikataulu jousta: veneen rakentamiseen on käytettävissä vain neljä kuukautta. Onneksi uusi arki Kuggomissa ei sisältänyt häiriötekijöitä ja aloitteleva veneveistäjä sai rauhassa uppoutua projektiinsa, Erkki-malliseen perämoottoriveneeseen.

Päivät alkoivat hallilla kello kahdeksalta ja päättyivät pääsääntöisesti neljän-viiden aikaan, mutta halutessaan töitä sai jatkaa iltaan saakka. Viimeiset kaksi kuukautta Schwartz kävi tekemässä veneeseen jotain viikon jokaisena päivänä. Hänen mielestään kuka tahansa pystyy rakentamaan puuveneen Kuggomin opeilla, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan.

Puuvene veistossa

Kiitosta Schwartz antaa sekä opettajille, tiloille että kanssaoppilaille. Kuggomissa oppilaiden käytössä on kaikki tarpeelliset, työntekoa nopeuttavat modernit työkoneet. Työt tehdään puuveneveistoon rakennetuissa lämpimissä ja kosteustasapainotetuissa halleissa. Opettaja neuvoo jokaisen uuden työvaiheen erikseen, minkä jälkeen opiskelija saa edetä itse valitsemassaan tahdissa. Kanssaoppilaita Schwartz kuvailee erittäin mukaviksi ja avuliaiksi. Useat oppilaat kokevat Kuggomin ilmapiirin niin viihtyisäksi että jatkavat opiskelua useamman lukukauden.

Schwartzille opiskelujen jatkaminen ei ollut vaihtoehto: vene oli saatava valmiiksi neljäksi kuukaudeksi ja se onnistui! Kyseessä on mahdollisesti Kuggomin aikaennätys. Ruotsalaiset siis johtavat maarankingiä ;)

Joulukuussa limisaumainen perämoottorivene nostettiin traileriin ja ajettiin hieman suuremman ruotsinlaivan uumenissa Tukholmaan odottamaan keväistä vesillelaskua. Schwartz itse vitsailee jännittävänsä kelluuko se, jäämme odottamaan uutisia.

Valmis puuvene